Bir Tatilde.org takipcisinin yönlendirmesi ile birlikte Bodrum koyları yani plajları hakkında bir makale ekleyelim istedik. Makale temelinde Bodrum’da bulunan koyları listeliyor ve koylar hakkında detaylı bilgiler veriyor. Bu yazıda bazı derleme Bodrum plaj resimleri içermektedir.

Güvercinlik Koyu: Güvercinlik, Muğla ilinin Bodrum ilçesine bağlı bir köydür. Muğla iline 100 km, Bodrum ilçesine 20 km uzaklıktadır. Güvercinlik doğal ve doyumsuz güzelliği yanında, karşısında bulunan Salih Adası ile de ilgi çekmektedir  Çok sayıda pansiyon ve otel bulunmaktadır.


Aspat Koyu: Bağla koyunun biraz ilerisinde yer alan Aspat Koyu ve üzerinde bir Venedik Kalesi bulunan Aspat Tepesi gerçekten görülmeye değer. Yörenin ünlü halk şarkısında adı geçen Aspat yalısının, ismi kurak, sulanmaz anlamına gelen Aspartos’tan gelir. Ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde adı geçen Aspat’ta, bir çok tatlı su kaynağı vardır. Sahilde, Giritli Arap Ağanın taş evi yer alır.

Karaincir: Bodrum’a 24 km. uzaklıktadır. Akyarlar ve Aspat koyları arasında bulunmaktadır.İki tarafı tepelerle çevrili olduğundan rüzgar almaz. 500 metre uzunluğundaki sahilin kumu çok incedir.Burada, geniş kumsal boyunca oteller, restoranlar ve suyun üzerinde, güneşlenmek üzere kurulu küçük iskeleler vardır. Karaincir, Bodrum’dan kalkan günlük turların batıda uğradıkları en uzak noktadır.Koya adını veren karaincir ağaçları günümüzde ne yazık ki kalmamıştır.

Bağla Koyu: Bodruma 14 km uzaklıkta olan Bağla Koyu, yarımadanın en bilinen ve sevilen koylarından biridir. Bir dinozor kafası gibi uzanan Bağla Burnu 15. yüzyıl Piri Reis haritasında gösterilir. Tatlı su kaynağı ve güzel koyu ile Bodrumluların çok sevdiği yerlerden biridir.

Eskiden plajın arkasında etrafını koca servi ağaçlarının çevrelediği, taş havuz içinde güzel suyu bulunan bir mandalin bahçesi vardı ve burası Bodrum’luların mesire yeriydi.Bodrum’un içme suyu teknelerle buradan sağlanırdı.Kayıklarla gelinir,denize girilir ve eğlenilirdi. Bağla koyu son yıllarda yapılan tatil siteleri ve büyük oteller nedeniyle tamamen değişmiştir.

Kadıkalesi: Kadikalesi koyu, Turgutreis’in kuzeyinde ve Bodrum’dan yaklaşık 22 km uzaklıkta yer alır. Tarihi çok eskilere kadar inen bu koyun Lelegler tarafından iskan edildiği ve buradaki antik şehrin Pedasos ismiyle anıldığı biliniyor. Hatta, Pedasos’un kurulan yarımadadaki 8 Leleg şehrinin ilki ve bu şehirlerin başkenti olduğu ileri sürülür. Koya adını veren ve bir burun üzerinde yapılmış kale Helenistik dönemde inşa edilmiştir. Kadikalesi’nin geniş ve kumlu olan mükemmel kumsalı mandalina bahçeleri ile çevrilmiştir.

Köyün tepesindeki Rum kilisesi, yaklaşık olarak yüzyıldan uzun bir süredir, oldukça iyi bir durumda bulunmaktadır. Kapısının arkasındaki Rum tasvirlerinin hiç örselenmemiş olması şaşırtıcıdır. Günümüzde bir çok otel,restoran ve tatil koyunu barındıran Kadikalesi gün batımının güzelliği ile de ünlüdür.

BODRUM PLAJLARI

GÜMBET: Bodrum’a sadece 3 km mesafede olan yarımadanın en ünlü koylarından bir tanesi. Sahildeki otellerin ve restoranların ortak olarak kullandığı plaj temiz ve ılık bir suya sahip. Dolmuşla beş dakikada ulaşmak mümkün. Gümbet’in arkasındaki tepede, Saldırşah mevkiinde, Halikarnas Balıkçısı ile ünlenen Cevat Şakir Kabaağaçlı yatmaktadır.

SALMAKİS ( BARDAKÇI ): Tanrıların mesajlarını ulaştırma yetkisine sahip olan Hermes ile, aşk tanrıçası Afrodit’in oğlu olan Hermaphroditos, bugün çift cinsiyetin adı olarak, tarihten tıp diline geçmiştir. Kusursuz güzelliği ile ün salmış Hermaphroditos gölde su ile oynaşırken, su perisi Salmakis, ona vurulur. Aşkına cevap alamayan Salmakis, bütün tanrılara yakararak, ikisini bir beden yapmalarını ister, tanrılar bu isteği kabul ederek, Salmakis ve Hermaphroditosu tek vücut haline getirir ve çift cinsiyetin öyküsü de böylece vücut bulur. Bardakçı, adını Bodrum halkının 1970’lere kadar içme suyunu aldıkları pınardan almıştır. Yöre dilinde ‘bardak’ adı verilen bu testilerle su Bodrum’a taşınmıştır.Çevresinde, birçok dinlenme tesisi olan Bardakçı Koyu’nun plajı kumludur.

BİTEZ: Ağaçlı anlamına gelen yerde artık ağaçlara rastlanmıyor. Sahili Gümbete çok benzeyen yerde daha çok su sporlarıyla ilgilenen kişiler tarafından ilgi görüyor. Dolmuşla 10 dk. da ulaşmak mümkün.

ORTAKENT – YAHŞİ: En eski yerleşim yerlerinden biri olan yer Bodrum’a 20 km. mesafede. Az ilerdeki Yahşi koyu ise temiz deniz ve kumsalı ile tercih edilecek bir mekan. Ortakent evleri, yöresel mimarinin en güzel örneklerine sahiptir. Görebileceğiniz en eski yapı, 1602’de savunma amacı ile yapılmış olan Mustafa Paşa Kule Evi’dir.

KARAİNCİR: Bağla’nın batısında yer alan yer temiz denizi ve kumsalıyla ünlü.Ayrıca küçük restoranlarda ev yemekleri de yemek mümkün.Yazın esen poyraza karşı korunaklı olduğu için, teknelerin sığındığı bir koydur.500 metre uzunluğunda kumsalı vardır, yörenin en güzel plajıdır. Çevrede yararlanabileceğiniz küçük motel ve pansiyonlar,bahçelerinden fışkıran renk cümbüşüyle sizi karşılamaya hazırlanır.

AKYARLAR: Yarımadanın en uç noktalarından biri ve Kos adasına en yakın olanı. Hergün Kos’a düzenli feribot seferleri yapılmakta.

TURGUTREİS: Yarımadanın batı yakasında kalan koy adını Osmanlı denizcisi Turgut Reis’ten alıyor. Diğer koylara Kıyasla daha gelişmiş olan kasabada her türlü alışveriş imkanı var.

KADIKALESİ: Tatil köyleri’nin yer aldığı bir sahil ayrıca tarihi evleriyle de ünlü.Adını yakında bulunan, Helenistik devre tarihlendirilmiş bir kale kalıntısından almıştır.

GÜMÜŞLÜK: Antik yazarlar, Gümüşlüğün bağımsız olarak para bastığından söz eder. Yöre halkı, çevrede bulduğu gümüş paralardan dolayı, bir gümüş madeni olabileceğini düşünerek, bölgeye Gümüşlük adını vermiştir. Yarımadanın en meşhur yerlerinden biri.Balık restoranlarıyla ünlü olan huzurlu ve sakin bir koy

YALIKAVAK: Yarımadanın kuzeydoğu ucunda yer alan ve gittikçe gelişmekte olan sakin ve sessiz bir  yer. Bodrum’un kalabalığını sevmeyenlerin en çok tercih ettikleri bir yer.

GÜNDOĞAN: Bodruma seksen kilometre uzakta ve yamaçtan denize bakan bir köy.Denizi oldukça temiz.

GÜLKÖY – TÜRKBÜKÜ: Eskiden iki ayrı köyken bugün birleşmiş durumda olan Gölköy ve Türkbükü sahil boyunca pekçok bar, restoran ve kulüb yer alıyor.Gün batımı ve dolunay manzarasıda görülmesi gerekli güzelliklereden.

TORBA: Bodruma en yakın koylardan biri olan Torba,yirmi yıl önce sadece sazlardan yapılmış salaş bir balıçı lokantası olan,dar bir yola sahip küçük bir koyken, bugün büyük oteller ve devremülklerin yer aldığı popüler bir koy.

Tahir Dinç
2006 yılında bu yana tatilcilere gerekli bilgileri aktarmak için açmış olduğumuz Tatilpanosu.net 'de yazarlık yapıyorum. Türkiye'nin en çok okunan "Gezi Rehberi" olmaktan dolayıda mutluyuz. Sizlere faydalı tatil içerikleri eklemek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz