Home Genel Konya Tatil Rehberi

Konya Tatil Rehberi

2

Son 4 yıldır Konya’ya fırsat bulduğum tekrar gidip görmek istiyordum. Sonuçta 4 yıllık bir süreç geçmişti ve içanadolunun turizm potansiyeli yüksek olan bir kaç şehrinden birisiydi. 4 yıl önce gittigimde bir reklamcı mantalitesi ile gözlemlerim mevcuttu fakat ilk defa turizmci gözüyle Konya’ya bakma fırsatı edindim.

konya
Daha fazla konya fotoğrafları için : https://www.tatilpanosu.net/konya-fotograflari.php

Mevlana ve Nasrettin Hoca gibi manevi dinamoları olan şehirde tarih ve kültür alanında hala Selçuklu yaşayan bir tarih sahnesi gibidir. En önemli gezi yerleri Alaattin Tepesi ve Zafer‘dir. Özellikle son dönemlerde çıkan sigara yasağı ile birlikte Alaattin tepesi önemli bir artışa sahne oldu. Lokantalardan yemeklerini alanlar Alaattin tepesinde ki cafelere oturup yemeklerini yemekteler.

Konya 4 yıl içerisinde çok fazla değişmemiş gibi geldi bana bu 4 yıllık süreçte değişenler ise eski “Afra” satılıp yerine başka bir isimle devam ediyor. Afra yerine açılan süprmarketin ismi ise Makro Market olarak seçilmiş. Fakat araştırmalarıma göre “Makro” Marketide Ankaralılar tarafından açıldığı söylendi.

Aynı zamanda Fuar alanı tamamen yıkılmış yerine sanırım daha kompleks birşey yapacaklar. Ne yapacakları hakkında pek fikrim yok fakat fuar yeri konum bakımından merkezde olmasından dolayı ne yapılırsa yapılsın önemli bir potansiyele sahip olacaktır.

Mevlana

Yaklaşık 10 yıl önce arkadaşlarımla birlikte gezmek için gittigimiz Mevlana hazretlerinin türbesi gezisi bizim için bir fiyasko olmuştu. Yurtdışından bir kafile ile aynı anda girdigimiz türbede müze yetkilelerin Mevlana hazretlerinin sözlerini yanlış yorumlaması yüzünden türbeden yeterince feyizlenemedik.

Her ne olursan ol gel…

Diyerek seslenen Mevlana’nın bu sözünü Konya Mevlana Müzesi yetkilileri “her ne giyersen giy gel” olarak yorumlayıp giyinmiş veya giyinmemiş olmalarına özen göstermeden içeri alıyorlar. Bu durum Mevlana’nın ögretilerine de ters düştügünü ve onun manevi ruhunu rahatsız ettiğini düşünüyorum.

Nitekim bizlerde o günlerde Konya gezisinde Mevlana’ya geldigimiz de düşüncelerimizin üzüldüğünü gördük. Müzenin giriş kapısında saçları jöleli 200 kadar erkek oturulabilecek her yere oturup turistlerin gelmesini beklemeliydi. Nitekim yarı giyinimli turistlerin gelmesiyle birlikte gözler birden şekle girdiler. Bu durum o kadar rahatsız edici idi ki çok fazla uzatmadan hemen girip – çıkma gereksinimine girdik ve hemen bu eylemi gerçekleştirdik. Şu an Müze içerisinde hatırımda olan bir kaç kareden ibaret birşey yok.

Sanayi ve Şehirleşme

Dünya şehri Konya

Yazısını her yazı yazılabilecek boşluğa belediye tarafından yazılmış. 2 dünyalı 2 Konyalı cümleleri olsun istemiş olabilirler. Veyahut “Gez Dünya’yı Gör Konya’yı” cümlesi eski popüleritesini kaybetmiş ve yerine “Dünya şehri Konya” cümlesine bırakmış olabilir. Fakat bu cümle ülkemizde bir çok belediye tarafından farklı şekilde kullanılmaktadır. Mesela Kdz. Ereğli belediyesi “Avrupa Kendi Ereğli” ibaresini kullanıp Ereğli’nin Avrupa’ya girdiğini her yerde dile getirmiştir.

Bu pazarlama şekli yogun olarak kullanılır 1 günde 2 Türkiye’nin en büyük festivaline katılmıştım. Nasıl mı? Kdz. Ereğli’de yapılan “Sevgi, Barış ve Dostluk Festivali” Ereğliler tarafından Türkiye’nin en büyük festivali olarak gösterilir. Nitekim konser verenler konser aralarında ki konuşmalarında onlara öğretildiği üzere ” – En büyük kalabalık burada”  | ” – Türkiye’nin en büyük festivalinde olmaktan gurur duyuyorum” gibi cümleler ile kalabalıkları hareketlendirmeye çalışıyor. Kdz. Ereğli festivallerini kaçırmam esasen güzel bir festival. Ereğli Festivalinin hemen ardından Ankara’ya AŞTİ’ye geldim AŞTİ’ye girdikten sonra belediye tarafından panolara bırakılmış ücretsiz bilgilendirme gazetelerinden bir tane alıp seyre koyuldum. Gazetede ilk okuduğum yazılardan biriside Türkiye’nin en büyük festivali konusuydu.

Konya Şeker fabrikası da Konya’nın en önde gelen sanayilerinden birisi konumunda. Bölgenin en büyük şeker fabrikası olan Konya Şeker önemli bir iş hacminede sahip.

Konya Selçuklu Üniversitesi ve Konya’da Eğitim

Türkiye’nin en kalabalık 3 üniversitesinden birisi olmasından dolayı Konya az biraz ekonomisinide Konya Üniversitesine bağlamış durumda. Üniversitelilere özel yerler cafeler, alışveriş merkezleri ve iş yerleri mevcut. Konya sosyal düzeninide üniversite öğrencilerine bağlamış durumda mesela Mayıs ayı Konya’nın en kalabalık ve yogun olduğu aydır aynı şekilde Temmuz ayına gelindiğinde turizm potansiyeli olmasına ragmen çok sessiz ve sakindir. Bunun başlıca nedenleri yaylalarına giden Konyalılar ve öğrencinin olmamasıdır.

Konya ile ilgili sık sık tatilde.org ‘da makaleler yazıyoruz. Konya | Tatilde

Bu sene ÖSS sisteminin değişmesi ile birlikte Konya’da genel başarı oranında önemli ölçüde düşüklük meydana geldi. Onlarca dershane yeni sisteme tam olarak kendilerini adapte edememiş olması ve Konyalı öğrencilerin genel olarak sözel zekalarının gelişmiş olması bu konuda etkili oldu.

Genel olarak konya gezisinde güzel izlenimler edindim. Hani yolunuz düşerse mutlaka Konya merkezden Akşehir’e ve Selçuktan Meramına mutlaka görmeye çalışın. Aslında fotoğraf makinemin bataryasını unutmamdan dolayı sizlere fotoğraf paylaşımı yapamamadım. Fakat ileri dönemlerde tekrar ugrayıp sizlere en güzel konya fotoğraflarını paylaşmayı düşünüyorum. Bu konuda size haber vermemizi isterseniz aşagıdaki kısımdan size haber vermemiz için eposta adresinizi kayıt edebilirsiniz.

2006 yılında bu yana tatilcilere gerekli bilgileri aktarmak için açmış olduğumuz Tatilpanosu.net 'de yazarlık yapıyorum. Türkiye'nin en çok okunan "Gezi Rehberi" olmaktan dolayıda mutluyuz. Sizlere faydalı tatil içerikleri eklemek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version